Rengöra Kaffebryggare

Så gör du rent din kaffebryggare med vinäger

rengöra och avkalka kaffebryggare

Du har antagligen lagt märke till att marknaden svämmar över av rengöringsmedel som påstår sig vara det nyaste, senaste och bästa medlet för att rengöra din kaffebryggare. Och det finns dessutom en stor chans att manualen till din kaffebryggare föreslår att du köper deras ”speciella” märke.

Men har du någon gång funderat på om du verkligen behöver det bästa medlet på marknaden? Behöver du verkligen lägga trettiofem kronor på att göra rent din kaffebryggare varje månad? Svaret är nej, det behöver du inte (I vissa speciella fall så måste du dock köpa ett visst medel- läs manualen noggrant). Men sanningen är att de flesta rengöringsmedlen är baserade på enkla avkalknings- och lösningsmedel, som du nästan alltid kan ersätta med en hemmagjord vinägerblandning. På så sätt kan du spara pengarna till något mer spännande, till exempel en ny laddning av nyrostade kaffebönor.

Varför just vinäger?

Varför just vinäger kanske du frågar dig? Det finns många bakomliggande orsaker till varför vinäger är det bästa alternativet. Vi rekommenderar gladligen vinäger, främst för det är naturligt och inte lämnar giftiga ämnen efter sig. Vad du än rengör din kaffebryggare med kommer det oundvikligen att komma i kontakt med kaffet som du brygger nästa gång. Och vi är inga större anhängare till att dricka kemikalier tillsammans med vårt färskrostade kaffe, och förmodligen inte du heller. Vinäger är en otroligt bra produkt att göra rent din kaffebryggare med, speciellt eftersom dess syraegenskaper gör den otroligt effektiv för att ta bort beläggningar från mineraler, kalk och kaffeoljor som kan finnas i maskinen. Glömde vi att nämna att den också är väldigt billig och dessutom miljövänlig?

Så gör du vinägerblandningen

Till att börja med, det kommer vara svårt att göra ren din kaffebryggare om du inte känner till de rätta proportionerna. Det finns mängder av olika recept på en bra vinägers- och vattenblandning. En del säger att man enbart ska använda sig av vinäger, medan andra skulle rekommendera en blandning med en del vinäger mot åtta delar vatten. De rätta proportionerna beror till största del på hur mycket beläggningar du har i din kaffemaskin, det vill säga, om du har rengjort den en gång i månaden sedan du köpte den eller om den aldrig någonsin kommit i närheten av dess like. Generellt skulle vi rekommendera en del vinäger (vitvinsvinäger är vår favorit) till två delar vatten.

Proportioner:

  • En del vinäger
  • Två delar vatten
  • Blanda noggrant

Rengöringsstegen

Häll ned så mycket av blandningen som din kaffebryggare rymmer. Låt filtret sitta i. Låt hela lösningen bryggas igenom som vanligt. När det är klart, häll ut lösningen och låt maskinen svalna i 15-20 minuter. Om du känner att det fortfarande finns beläggning kvar så kör en gång till. Vi rekommenderar att du brygger på detta sätt tre gånger för att verkligen få ren bryggaren. Efter att du använt dig av vinägerblandningen skall du brygga två gånger med endast färskvatten för att få bort all vinäger. En vanijllatte med vinägersmak är avskyvärd, tro mig!

Så gör du rent kaffekannan

Om din kaffekanna inte ser så fräsch ut kan du blötlägga den i vinägerblandningen och låta den dra i tre till fyra timmar. Sedan diskar du grundligt rent kaffekannan i varmt diskmedelsvatten. Om vissa fläckar är särskilt svåra att få bort kan du skrubba med en svamp eller stålull. Ett annat bra sätt är att använda bergsalt och gnugga runt. De skarpa kanterna på saltpartiklarna filar bort fläckar och beläggningar.

Hur du gör rent utsidan av din kaffebryggare

För utsidan kan du använda enbart vinäger. Fyll en sprayflaska och spraya på en trasa och torka ren kaffebryggarens utsida. För extra svåråtkomliga utrymmen kan du använda en tops doppad i vinäger istället.