Smarta Städtips

Vårstädning – En checklista när du städar

Checklista för vårstädningen

vårstädning av tvättstuga

Nästa stora stopp på agendan för många av oss är vårstädning. Det är dags att öppna fönstren, ventilera huset, skaka mattorna och göra allt det där som vi bara gör en gång per år för att göra våra hem rena och fräscha igen.

Jag måste erkänna att jag inte fick lära mig att städa när jag växte upp. Min mormor kom på besök flera gånger per år och lade ner mycket tid på att städa vårt hus åt oss. Jag förstod inte att hon gjorde det förrän jag blev mycket äldre, än mindre hur mycket huset faktiskt behövde det.

Min mor var konstnär och att städa var inte riktigt hennes grej. När en av mina äldre systrar gifte sig besökte min mormor henne för att lära henne hur hon skulle vårstäda sitt hem.

Börja alltid längst upp

Börja i taket för att ta bort spindelväv. Förläng dammsugarmunstycket om det behövs eller använd en lång pinne med textil runt. Kom ihåg att städa även ovanpå garderober och skåp. Takfläktar är också stora dammsamlare och kanske behöver du till och med montera ned den för att få bort all smuts och damm.

Lister och andra trämaterial

Damma av lister, även de över dörrarna. Om du har fönsterlister, rengör även ovansidan på dessa. Du kommer att hitta damm överallt, på ovansidan ramar, bladen på fläktar och ovanpå skåp.

Väggar och Fönster
 • Torka av alla väggar. Börja nedifrån för att undvika strimmor.
 • Rengör även takfönster.
Köket
 • Torka av och disinfektera skåp. Om du vill byta ut hyllpapperet kan du även använda tapeter.
Badrum

vårstäda ditt badrum

 • Rengör tätningen. Om den är torr och sprucken, byt ut den. Vatten är husets största fiende, och det är otroligt hur mycket skada det kan orsaka och vart det kan ta sig in om man inte har tätningen under uppsikt. Var helt säker på att det inte läcker vatten någonstans.
 • Rengör under skåpen.
 • Rengör alla avlopp, även i köket.
Vårstäda Tvättstugan
 • Kolla beläggningar i tvättmaskinen och rengör. Kör en tvätt med blekningsmedel, och skölj sedan med vinäger.
 • Kontrollera utblåset på torktumlaren så att det inte finns något ansamlat ludd.
 • Rengör och fräscha till handfat och avlopp.
 • Sängkläder och klädsel
 • Skaka sängkläder och mattor, eller slå med en kvast, och vädra dem genom att hänga ut dem.
 • Bär soffkuddar utomhus och damma av dem med en kvast.
 • Dammsug eller tvätta draperier och gardiner.
 • Tvätta textiler eller rengör bara fläckvis. För att ta bort fläckar, pröva raklödder eller hårspray.
Golv
 • Sopa golven, moppa och dammsug. När du dammsuger, gör det även under sängarna och flytta möbler för att komma åt ställen som man oftast hoppar över.
 • Rengör och sterilisera sopkorgar.
 • Rengör telefoner, datorer och dörrhandtag.
 • Damma av konstgjorda blommor genom att skaka dem i en påse med salt, eller köp ett rengöringsmedel för ändamålet.
 • Spola av levande blommor utomhus och ta bort döda blad.
 • Damma försiktigt av alla glödlampor.
 • Kontrollera sotet i den öppna spisen och beställ eventuellt en sotning.

Sätt att effektivt rengöra en diskmaskin – tips och tricks

Effektiv rengöring av diskmaskinen

Diskmaskinen är en viktig apparat i våra kök som hjälper till att spara tid och ansträngning genom att effektivt rengöra våra tallrikar och bestick. Men för att kunna fortsätta ge oss ren och glänsande disk, kräver även diskmaskinen regelbunden rengöring och underhåll. I denna artikel kommer vi att utforska olika sätt att effektivt rengöra en diskmaskin, för att säkerställa att den fortsätter att fungera optimalt.

1. Tömning och rengöring av filtersystemet

Det första steget i att rengöra en diskmaskin är att tömma och rengöra dess filtersystem. Filtersystemet är en viktig del av diskmaskinen som hjälper till att fånga upp matrester och skräp. För att tömma filtersystemet, dra ut bottenkorgen och lyft ur filteret. Diska filteret noggrant med varmt vatten och diskmedel för att ta bort eventuella matrester. Torka av både filteret och utrymmet där det sitter innan du sätter tillbaka det.

2. Avlägsnande av kalkavlagringar med ättika

Kalkavlagringar är vanliga i diskmaskiner på grund av det hårda vattnet. För att avlägsna kalkavlagringar och förbättra diskmaskinens prestanda och livslängd, kan du använda ättika. Fyll en kopp med vitvinsvinäger och placera den i den övre korgen på diskmaskinen. Kör en tom diskcykel med den högsta värmen för att låta ättikan göra sitt jobb. Ättikan kommer att bryta ner kalkavlagringarna och lämna din diskmaskin fräsch och ren.

3. Rengöring av dörr och gummitätning

Det är viktigt att även rengöra diskmaskinens dörr och gummitätning regelbundet för att förhindra uppkomsten av mögel och dålig lukt. Använd en fuktig trasa och varmt vatten för att torka av dörren och gummitätningen noggrant. Se till att komma åt alla svåråtkomliga områden och ta bort eventuella matrester eller smuts. För att förhindra mögeltillväxt och dålig lukt kan du även använda en blandning av vatten och ättika för att torka av dessa områden.

4. Rengöring av spolarmar

Spolarmarna är de delar i diskmaskinen som sprutar vatten på tallrikarna och besticken för att rengöra dem. Ibland kan dessa spolarmar bli igensatta med matrester och kalkavlagringar, vilket kan påverka diskmaskinens prestanda. För att rengöra spolarmarna, ta bort dem från deras fästen och skölj dem noggrant under varmt vatten. Om det finns matrester fastsatta, använd en tandpetare eller något liknande för att försiktigt ta bort dem. Sätt tillbaka spolarmarna på plats när de är rena och fria från blockeringar.

Genom att följa dessa sätt att effektivt rengöra en diskmaskin, kommer du att kunna hålla din apparat i bästa skick och njuta av rena och glänsande tallrikar varje gång. Kom ihåg att regelbundet rengöra din diskmaskin för att förlänga dess livslängd och optimera dess prestanda.

5. Användning av diskmaskinstabletter

För att få bästa möjliga rengöringseffektivitet kan diskmaskinstabletter vara till stor hjälp. Dessa tabletter innehåller rengöringsmedel och tillsatser som är speciellt utformade för att avlägsna fett, matrester och kalkavlagringar. Placera en diskmaskinstablett i diskmaskinens doseringsfack och kör en vanlig diskcykel. Tabletten kommer att lösa upp sig och rengöra både insidan och utsidan av diskmaskinen. Se till att följa tillverkarens instruktioner för bästa resultat.

6. Reglera mängden diskmedel

Att använda för mycket diskmedel kan orsaka problem i diskmaskinen, så det är viktigt att använda rätt mängd. Överdriven användning av diskmedel kan leda till överflödigt skum och kan även skapa igensättningar i diskmaskinen. Följ tillverkarens rekommenderade mängd diskmedel och använd inte mer än vad som behövs för att få dina tallrikar och bestick rena. Om du upplever problem med skum eller igensättningar, kan du minska mängden diskmedel du använder och se om det löser problemet.

7. Låt diskmaskinen vara öppen efter användning

Efter att du har kört en diskcykel, är det bra att låta diskmaskinen vara öppen en stund för att torka ut och undvika uppkomsten av mögel och dålig lukt. Öppna diskmaskinens dörr och låt den stå öppen i några timmar eller över natten. Detta ger tillräckligt med tid för att låta fukten försvinna och minska risken för mögeltillväxt. Observera dock att om du har små barn eller husdjur, kan det vara säkrare att hålla diskmaskinen stängd när den inte används.

8. Regelbunden service och underhåll

För att hålla din diskmaskin i toppskick är det viktigt att utföra regelbunden service och underhåll. Kontrollera regelbundet filter, spolarmar och gummitätningar för att säkerställa att de är rena och fria från blockeringar. Om du märker några problem som inte kan lösas genom vanlig rengöring, kontakta en professionell reparatör för att utföra en grundlig service av din diskmaskin.

I slutändan är en noggrann rengöring och underhåll av din diskmaskin nyckeln till att upprätthålla dess prestanda och livslängd. Genom att följa dessa tips och sätt att effektivt rengöra en diskmaskin kan du njuta av en ren och välfungerande apparat som kommer att göra din diskning till ett enkelt och smidigt arbete.

Fem tips för framgångsrik kakelrengöring

Kakel ser vanligtvis vackert ut i hemmet, och den är tillräckligt stark för att klara de många kraven i ett hektiskt familjeliv. Även om detta material inte i sig är ömtåligt, kräver det kontinuerligt underhåll för att hållas snyggt. Behärska processen med kakelrengöring och du kan hålla golven eller andra ytor fläckfria.

Underhållande kakelrengöring förhindrar framtida problem på kakel och fog

Det bästa tipset för kakelrengöring är att fokusera på förebyggande underhåll. Noggrant underhåll kan förhindra större skador och missfärgning. Du bör täta injekteringsbruket direkt efter att kalken har lagts för att förhindra nedsmutsning. Använd alltid produkter som rekommenderas av tillverkaren eller installatören för att förhindra skador. Innan du använder några produkter ska du testa dem i ett mindre, obetydligt område för att säkerställa att missfärgning eller repor inte förekommer. För bästa resultat, skölj noggrant produkterna från ytan för att säkerställa att rester inte sitter på plattorna under en längre tid. Du kan också placera dynor och golvmattor på viktiga platser. Mattor vid dörröppningar och ingångar förhindrar också att skräp kommer in i hemmet. Placera mattor i områden med mycket “trafik” för att minska slitaget. Att placera dynor under tunga möbler skyddar mot skador.

Regelbundet avlägsnande av skräp på kakel och fog

Skräp kan leda till skador. Repor kan uppstå från människor som går på ytorna eller som kommit i kontakt med smuts eller dammpartiklar. För att förhindra dessa repor måste du dammsuga eller sopa ofta. Ändra inställningen vid dammsugning för att förhindra att vispstången roterar, vilket kan skada golvet.

Undvik specifika produkter när du rengör kakel

Vissa produkter passar inte bra med detta material. Använd inte klorblekmedel eftersom missfärgning kan uppstå. Dessutom kan rengöringsmedel med höga nivåer av syra vara extremt skadliga. En produkt som innehåller vinäger eller ättika kan etsa både kakel och injekteringsbruk, vilket kan leda till irreparabel skada. Mjuka alkaliska produkter, såsom bakpulver, är ett mycket vänligare alternativ för rengöring.

Använd rätt redskap för kakelrengöringen

Verktygen som används för kakelrengöring är också en viktig faktor. Använd aldrig trådborstar, särskilt inte på injekteringsbruk. Dessa styva borst kan faktiskt ta bort delar av injekteringsbruk. Du bör inte heller använda hårda verktyg, som stålull, på grund av den höga repningspotentialen. Andra borstar kan dock ha borst som är så mjuka att de är ineffektiva. Istället bör du hitta en borste med borst av nylon. Använd alltid handskar och ögonskydd vid rengöring för att skydda din hud och ögon från kemikalier.

Håll fogen oskadad

Kakelfog är ett poröst material, så det fläckar lätt. Dessutom ligger det på en djupare nivå än plattan, så det kan vara svårare att rengöra. För bästa resultat måste du ta det varsamt med injekteringsbruk och ta bort fläckar snabbt efter att de uppstått eftersom fläckar är betydligt lättare att ta bort när de är färska. Ett lättare rengöringsmedel kommer sannolikt att vara tillräckligt starkt för att ta bort milda fläckar. För djupa fläckar och missfärgning, prova att låna eller hyra ett rengöringsverktyg. Var noga med att inte skada de omgivande ytorna.

Kakelrengöring behöver inte vara mödosamt. För bästa resultat måste du dock vara vaksam för att hålla ytan i gott skick.

Kontakta en bra städfirma i Jönköping och hör om de kan hjälpa dig att rengöra ditt kakel.

Hur man rengör fläckar på mattan från husdjur

Du kanske älskar dina pälsklädda vänner, och ditt husdjur älskar dig verkligen tillbaka, men olyckor kan inträffa på din matta när husdjuret beslutar att ”tänka utanför boxen”. Dessa små ”olyckor” kan dock vara mycket svåra att ta bort. Du måste spendera mycket tid och ansträngning för att neutralisera lukten helt. Lukten kan dröja kvar i månader eller åtminstone tills nästa mattrengöring du har planerat. Naturligtvis är det löjligt att ringa ett städföretag varje gång husdjuret missbrukar mattan, men sanningen är att det finns ganska många rengöringslösningar som kan vara lika effektiva som professionella lösningar av erfarna städare. Men det betyder inte att du ska ge upp. Här är flera beprövade rengöringstekniker som du kan prova nästa gång.

Få bort fläckar på mattan från ditt husdjur – Snabbt är A och O

så får du bort fläckar på mattan från ditt husdjur

Gör det omedelbart – det första och det viktigaste du behöver komma ihåg är att försöka ta bort husdjurfläcken omedelbart efter att det inträffar. Ibland kan detta vara lättare sagt än gjort eftersom din hund kan göra sina behov på en svåråtkomlig plats. Men du måste hitta var fläcken är innan den torkar ut.

Det första steget – när fläcken är där kan du lägga ut pappershanddukar och försöka absorbera så mycket du kan. På detta sätt har du mindre att rengöra, men tyvärr måste du göra det där lilla extra för att ta bort den ihållande lukten.

Tips från proffsstädare

Proffstips – det finns många tekniker du kan använda, men det beror på vilken typ av mattan du har. Om din matta har ljusa färger, kanske du vill prova några mer miljövänliga rengöringstekniker. Fläcken kan ju även vara synlig även efter att husdjurens urin är borta.

Rengöringslösning för att få bort fläckarna på din matta

Rengöring av fläcken – när du är klar med att badda fläcken är det dags för den faktiska rengöringen. Blanda i lika delar vatten och vit vinäger (vit vinäger desinficerar fläcken och tar bort lukten). Häll lösningen på fläcken och strö sedan över en generös mängd bakpulver. Låt allt detta sitta i cirka 5 minuter och skölj med vatten. Börja sedan baddningen igen med en handduk. Upprepa denna process så många gånger som behövs tills lukten är borta.

Gnugga EJ – Utan badda istället

Du kanske tror att gnugga på fläcken kommer att göra ett bättre jobb, men det kommer att sprida fläcken ännu mer. Försök att badda fläcken med en absorberande trasa eller med pappershanddukar.

Uppfostringstips – istället för att kasta pappershandduken som du har baddat fläcken med, lägg dem nära kattlådan. Ditt husdjur kommer att reagera på lukten av avfallet och kommer att lära sig att inte kissa på mattan. Eller åtminstone är det en teori.

Husdjursfläckar luktneutralisatorer – oavsett hur hårt du rengör, luktar fläckarna åtminstone under en vecka. Tja, lyckligtvis finns det några användbara husdjursluktneutraliserande pulver på marknaden. Försök att strö lite på fläckarna.

Testa dessa tricks nästa gång du stöter på en sådan fråga och glöm inte att kontakta proffs från bra städfirmor i Jönköping för att återställa din matta till ett bra skick minst två gånger per år fritt från fläckar och doft från husdjur.

Tips på att anlita rätt städföretag för hemstäd

Hur mycket tid lägger du på att städa ditt hem under en genomsnittlig vecka? Vad annat hade du kunnat göra med den tiden? Att anlita en rekommenderad städfirma i Jönköping kan spara tid, och det kan också spara pengar om du använder tiden du sparar på ett mer lönsamt sätt.

Privat städhjälp eller städföretag

städföretag med utbildad städpersonal

Det första stället att leta efter den här typen av städhjälp är hos vänner och familj. Känner du någon som tidigare anlitat ett städföretag i Jönköping? Fråga dem vad deras erfarenhet av städföretaget är. Få referenser från personer du litar på och börja din sökning med de personer eller städföretag du fått rekommenderade.

Du måste bestämma om en enskild person eller ett städföretag fungerar bäst för dina städbehov. Med en individ får du möjlighet att prata med samma person varje vecka, hjälpa dem att förstå vad du förväntar dig av dem och bygga upp ett bra arbetsförhållande. Med ett städföretag får du nytta av försäkringar, bakgrundskontroller och ersättare om din städare är sjuka eller oförmögna att arbeta, men du får inte den personliga kontakten du skulle få från en individ. Båda scenarierna fungerar bra, men du måste bestämma vilket som är bäst för dina rengöringsbehov.

Om du väljer att anställa en person istället för ett städföretag, kommer du troligen att betala lite mindre för städtjänsten. Med de pengarna du sparar kan du utföra en online-bakgrundskontroll för att ge dig lugn och ro när du anlitar städaren.

Jämför städfirmorna – Vilka städtjänster erbjuder de?

När du har minskat ner listan över potentiella kandidater intervjuar du dem. Beskriv vad du förväntar dig att de ska göra medan de är i ditt hem och ta reda på hur lång tid de tror att det kommer att ta. Du kanske inte vill välja den person eller det städföretag som ska göra jobbet snabbast eftersom de kanske inte levererar bästa kvalitet, men du vill inte nödvändigtvis anställa den som tar längst tid på sig eftersom du då kommer att betala mycket för denna städservice. Hitta en städare som har en rimlig tidsuppskattning.

Referenser och omdömen

Slutligen, när du har en potentiell städservice eller städare i åtanke, be om referenser. Ring dessa referenser för att ta reda på vad de tycker om individen eller företaget. Fråga specifikt om det någonsin var några problem och om det fanns, hur hanterades dessa problem. Detta ger dig en tydlig inblick i vad du kan förvänta dig om du ingår ett samarbete med en viss tjänsteleverantör.

Fördelarna med att anlita en professionell städfirma för kontorsstädning

Kontorsstädfirmor är oberoende företag som är dedikerade till att tillhandahålla städtjänster till kontor. De professionella kontorsstädfirmorna ger en mycket bättre och snabbare service till en rimlig kostnad. De är en separat enhet som bär allt ansvar för städningen och besparar de på kontoret all form av engagemang i detta fält, förutom att kontrollera kvaliteten på den tjänst som de utför.

Därför bör du anlita en professionell städfirma för kontorsstädning

Genom att delegera städjobbet till en professionell städfirma så sparar du inte bara pengar, utan också värdefull tid, som sedan kan ägnas åt mycket viktigare åtaganden. I vissa fall har detta ansvar hamnat på någon av arbetarna på kontoret, som säkerligen velat få extra betalt för denna nya arbetsroll. Dessutom så tvingas de bortse från deras vanliga arbetsuppgifter och slösa bort värdefull tid på att städa. Men om man istället anlitar en städfirma så slipper man ställas inför några av dessa problem.

anlita en städfirma att utföra kontorsstädning till ett billigt pris

Kontorsstädfirman sänder ut ett antal dedikerade städare att se efter städavdelningen och allt relaterat till det. De får sina städuppgifter klara för sig innan de sluter ett avtal med kontoret och tar sedan betalt därefter. Det finns många städfirmor nu för tiden som erbjuder städtjänster till ett överkomligt pris. Från kontorets sida sett så kan det innebära många val att välja mellan för denna tjänst, samt även baserat på priset de vill fakturera kontoret.

Fördelarna med att anlita en städfirma till kontoret

Det finns många fördelar man får ta del av från dessa firmor, allt från deras tjänster till priset de tar.

Under tiden du arbetar och har andra saker att ta hand om så bör du inte störas alls av kontorsstädfirman, utan de bör börja endast efter alla på kontorets arbetsdag är över. Efter att alla anställda lämnat byggnaden kan de börja städa kontoret inför nästa dag. De dammar och torkar av all möbler och de moppar golven samt polerar även här och där när det behövs.

Städfirmorna kan också erbjuda särskilda detaljerade tjänster utöver deras vanliga städprogram.

Förutom de generella ansvarsområdena så kan städfirman också anlitas för underhållstjänster såsom att kontrollera lampor och glödlampor i hela byggnaden samt att hålla reda på skadade möbler, läckande kranar och andra små saker som kan betyda mycket då det är något både du och dina anställda använder mycket.

De som ansvarar på kontoret kan tala med städfirman om deras problem och orosområden i byggnaden och se om de skulle kunna tänka sig att ta på sig detta ytterliga ansvar. Du kommer kunna känna dig bekväm med städfirman om de kan ta över alla de städuppgifter som du vill att de ska göra, så att du kan koncentrera dig på ordentlig affärsverksamhet istället.

Det är alltid bra att ha ett dedikerat team till städning och underhåll då det kan säkerställa att du får en god städning av kontoret till det lägsta priset möjligt helt naturligt. För de ska ju om man, tänker på det, göra det de är bäst på. Så när du anlitar en städfirma i Jönköping för städning av kontoret, kommer du helt enkelt att spara företaget massor med pengar och resurser.

Hemstädning – En guide steg för steg

Du har bestämt att du vill anlita ett företag inom hemstädning som erbjuder professionella städtjänster. Att städa hemma hos dig själv och hemma hos någon annan är dock två helt olika saker.

Så gör du en professionell hemstädning

Du måste vara mycket noggrann när du städar professionellt. Kunderna betalar dig för en tjänst och de både förväntar sig och förtjänar en perfekt utförd städning, något som det tar ett tag att lära sig.

rätt städutrustning för en hemstädningDet bästa du kan göra innan du börjar är att fråga några vänner om du kan få provstäda hemma hos dem, gratis eller till rabatterat pris. Tanken på att städa gratis är givetvis inte lockande, men du kommer inte bara att få välbehövlig erfarenhet utan också goda vitsord och referenser. Dem behöver du när du får dina första kunder.

Oroa dig inte över hur lång tid det tar att städa ett hem när du börjar, utan gör alltid en grundlig och noggrann rengöring. När du hållit på ett tag blir du effektivare och kan utföra en komplett hemstädning på mycket kortare tid.

Kontrollera att du har all städutrustning innan du börjar.

Detta behöver du för en komplett hemstädning:

 • Fönsterputs
 • Möbelpolish
 • Blekmedel
 • Antibakteriellt rengöringsmedel
 • Stålull
 • Rengöringsmedel för rostfritt stål
 • Rengöringsmedel för trägolv
 • Rengöringsmedel för badrum
 • Moppar
 • Kvast/sopskyffel
 • Dammvippa
 • Städvagn
 • Golvmopp för trägolv
 • Fogrengöringsmedel med borste
 • Liten tandborste
 • Trasor (vanliga och mikrofiberdukar)
 • Trappstege

Om du städar ensam börjar du högst upp i huset och arbetar dig nedåt. Är ni flera som städar delar ni förstås på uppgifterna, men jobbar enligt rutinen uppifrån och ner.

 • Töm allt skräp och byt soppåsar
 • Bädda sängarna
 • Damma golvlister och ta bort spindelväv
 • Damma takfläktar
 • Rengör fönsterbänkar och torka dörrar
 • Damma alla möbler inklusive bottnar och sidor
 • Rengör alla glasytor inklusive fläckar på fönstren
 • Rengör och desinficera badrum (samt byt ev. trasiga lampor och torka av skåp)
 • Dammsug och våttorka alla golv
 • Rengör köket (inklusive mikrovågsugnens insida och ovanpå kylskåpet)
 • Torka av utsidan på alla köksskåp
 • Polera alla glasytor och rostfritt stål i köket

Första städningen hos en ny kund inkluderar allt ovan plus följande:

 • Våttorka alla trösklar och dörrar
 • Rengör alla armaturer
 • Damma/rengör alla tavlor och väggprydnader
 • Damma alla prydnadssaker
 • Rengör ventilerna
 • Ta ut alla böcker och torka av bokhyllorna

Vid flyttstädningar bör du dessutom lägga till rengöring av kyl och frys, ugnsrengöring och fönsterputsning. Du bör du också torka ur alla skåp, lådor och garderober i dessa städuppdrag.

Rengöra Smycken – Allt du behöver veta

Guide till hur du rengör dina smycken

Det mest effektiva sättet att rengöra dina smycken är att ta med dem till din närmaste juvelerare men det är inte alltid möjligt. Det verkar alltid vara på en lördagskväll, innan middagen eller när du gör dig redo för bröllop som du inser att dina smycken saknar lite av sin glans och lyster.

Rengöringsschema

allt om att rengöra smycken online

Eftersom de flesta människor har sina smycken på en plats te x i ett smyckeskrin eller ett kassaskåp så det är lätt att ha en grundläggande checklista med dem. Det är lätt att man låter tiden gå innan man en dag undersöker sina smycken och upptäcker att det saknas en diamant i en ring eller ett armband. Att ha en checklista i ditt smyckeskrin hjälper dig att komma ihåg det. Alla fina smycken med stenar i som bärs regelbundet bör tas till en juvelerare som kontrollerar slitage på stiften och infattningen med jämna mellanrum. Med tiden kommer smycken som bärs ofta i kontakt med grova ytor vilket gör dem utsatt för erosion och gör dem matta.

Smyckeerosion

Erosion sker när guld eller ädelmetall gnids mot sig själv eller andra ytor. När ädelmetaller skaver mot bänkskivor, sten eller mineralytor eroderar den långsamt. Din juvelerare kan ge dig råd om det behövs repareras innan ett objekt går sönder. Detta rekommenderas som förebyggande åtgärd som kan förlänga livslängden på dins dyra smycken.


Läs mer…

Rengöra Kaffebryggare

Så gör du rent din kaffebryggare med vinäger

rengöra och avkalka kaffebryggare

Du har antagligen lagt märke till att marknaden svämmar över av rengöringsmedel som påstår sig vara det nyaste, senaste och bästa medlet för att rengöra din kaffebryggare. Och det finns dessutom en stor chans att manualen till din kaffebryggare föreslår att du köper deras ”speciella” märke.

Men har du någon gång funderat på om du verkligen behöver det bästa medlet på marknaden? Behöver du verkligen lägga trettiofem kronor på att göra rent din kaffebryggare varje månad? Svaret är nej, det behöver du inte (I vissa speciella fall så måste du dock köpa ett visst medel- läs manualen noggrant). Men sanningen är att de flesta rengöringsmedlen är baserade på enkla avkalknings- och lösningsmedel, som du nästan alltid kan ersätta med en hemmagjord vinägerblandning. På så sätt kan du spara pengarna till något mer spännande, till exempel en ny laddning av nyrostade kaffebönor.

Varför just vinäger?

Varför just vinäger kanske du frågar dig? Det finns många bakomliggande orsaker till varför vinäger är det bästa alternativet. Vi rekommenderar gladligen vinäger, främst för det är naturligt och inte lämnar giftiga ämnen efter sig. Vad du än rengör din kaffebryggare med kommer det oundvikligen att komma i kontakt med kaffet som du brygger nästa gång. Och vi är inga större anhängare till att dricka kemikalier tillsammans med vårt färskrostade kaffe, och förmodligen inte du heller. Vinäger är en otroligt bra produkt att göra rent din kaffebryggare med, speciellt eftersom dess syraegenskaper gör den otroligt effektiv för att ta bort beläggningar från mineraler, kalk och kaffeoljor som kan finnas i maskinen. Glömde vi att nämna att den också är väldigt billig och dessutom miljövänlig?

Så gör du vinägerblandningen


Läs mer…