Rengöra Smycken – Allt du behöver veta

Guide till hur du rengör dina smycken

Det mest effektiva sättet att rengöra dina smycken är att ta med dem till din närmaste juvelerare men det är inte alltid möjligt. Det verkar alltid vara på en lördagskväll, innan middagen eller när du gör dig redo för bröllop som du inser att dina smycken saknar lite av sin glans och lyster.

Rengöringsschema

allt om att rengöra smycken online

Eftersom de flesta människor har sina smycken på en plats te x i ett smyckeskrin eller ett kassaskåp så det är lätt att ha en grundläggande checklista med dem. Det är lätt att man låter tiden gå innan man en dag undersöker sina smycken och upptäcker att det saknas en diamant i en ring eller ett armband. Att ha en checklista i ditt smyckeskrin hjälper dig att komma ihåg det. Alla fina smycken med stenar i som bärs regelbundet bör tas till en juvelerare som kontrollerar slitage på stiften och infattningen med jämna mellanrum. Med tiden kommer smycken som bärs ofta i kontakt med grova ytor vilket gör dem utsatt för erosion och gör dem matta.

Smyckeerosion

Erosion sker när guld eller ädelmetall gnids mot sig själv eller andra ytor. När ädelmetaller skaver mot bänkskivor, sten eller mineralytor eroderar den långsamt. Din juvelerare kan ge dig råd om det behövs repareras innan ett objekt går sönder. Detta rekommenderas som förebyggande åtgärd som kan förlänga livslängden på dins dyra smycken.

Metallutmattning

Metallutmattning uppstår när metallen är stressad av konstanta små smällar eller böjning. Det lättaste sättet att förstå detta är att föreställa sig en klädhängare som böjs fram och tillbaka flera gånger tills den bryts och går söder. Effekterna av att slå en ring eller ett armband i ett dörrhandtag eller den ständiga fördjupningen av ett fjäderspänne på dina smycken bidrar långsamt till metallutmattning.

Professionellt smyckesunderhåll

Vi rekommenderar att smyckena som du bär till vardags som förlovningsringar och tennisarmband ses över av en guldsmed var 6:e månad och att smycken som bärs mer sällan ses över en gång om året. En utbildad guldsmed kommer att inspektera spännen, fästen och titta efter lösa stenar. Guldsmeden kommer att laga eller byta ut de slitna områdena.

Professionell smyckesrengöring

De flesta guldsmeder kommer att rengöra och pollera dina smycken medans du väntar. Och de mer avancerade juvelerare kommer att kunna maskinpolera dina smycken i flera stadier för att återställa deras ursprungliga lyster. De kan också ha möjlighet att återställa finishen på ditt vitguld. De mer kvalificerade juvelerare kommer också att kunna använda sig av ånga och ultraljud för att göra rent dina smycken. Din juvelerare bör ha kunskap om de olika ömtåliga material för att undvika att skada dina värdefulla objekt medan de arbetar med dem.

Att rengöra smycken hemma

För att ordentligt rengöra dina smycken hemma bör du först ha en förståelse för vad dina smycken är gjorda av. smyckesrengöring hemma

Vad du inte bör göra

Många material bör inte rengöras hemma. Nedan följer några exempel på smycken som skall hanteras med försiktighet

  1. Organiska stenar eller material såsom pärlor, elfenben, ben, korall, trä, läder, rep eller snöre bör inte utsättas för starka rengöringsmedel, blötläggas i vätskor eller ultraljudsbad. Dessa vanligen använda smyckesmaterial kan absorbera vätskor och skadas eller missfärgas permanent.
  2. Antika eller sällsynta konstsmycken bör inte rengöras hemma. Polering och rengöring kan förstöra platina och konstsmycken.
  3. Mynt ska aldrig poleras och rengöras av en icke professionell.
  4. Vissa ädelstenar är behandlade med eller har naturliga oljor som kan förstöras av rengöringsmedel. Vissa stenar är porösa och kan absorbera rengöringsmedel eller fukt. Här är några stenar du bör vara försiktig med: smaragd, opal, turkos och samtliga organiska stenar och material som anges ovan.
  5. Kemisk exponering kan leda till en katastrof.  Att blötlägga ett smycke i klorbaserat rengöringsmedel kan helt lösa upp ett smycke och bara lämna efter sig stenarna.  På samma sätt kan konstant exponering för poolklor förstöra lödningarna som används för att göra smycken. En liten pärla av kvicksilver från en trasig termometer kan fastna på guld och andra smycken det kommer i kontakt med och förorena det som det kommer i kontakt med och göra guldet vitt. Det har hänt att det har gjort hela smyckeskrin med värdefulla smycken helt värdelösa. Som regel är en frätande produkt som innehåller syror, lut eller kemikalier som du själv inte bör utsättas för sannolikt inte bra för dina smycken.
  6. Att polera pläderade metaller mer rengöringsmedel som innehåller slipmedel kan slipa bort pläteringen och slipa fram den undre metallen. När basmetallen exponeras så kan den variera i färg eller bli matt med tiden.
  7. Försiktighet bör iakttas vid rengöring med ultraljudstvätt. Ultraljudstvättar använder högfrekventa vågor för att frigöra beläggningar och smuts från dina smycken.  Processen innebär vibrationer.

–       Vibrationer orsakar erosion när två objekt gnuggar mot varandra eller sidan av ultraljudstanken.

–       Vibrationerna kan också lossa stenar, epoxi eller lim.

–       Vibrationerna kan splittra ömtåliga material som bärnsten och emalj.

–       Vibrationerna kan ändra färg eller ta bort ytan på många av de nyare pärlorna på marknaden i dag.

–       Vibrationerna kan lossa pärlor som sitter med lim.

När du har fastställt att dina smycken kan rengöras med ultraljud kan tipsen nedan hjälpa dig att säkert rengöra dina smycken.

–       Använd endast rekommenderade ultraljudsrengörings-lösningar.

–       Se till att placera objekt så att de inte skaver mot varandra eller botten och sidan av ultraljudstanken.

–       Lämna inte smycken utan uppsikt i en ultraljudstvätt under längre perioder.

Rätt sätt att göra rent smycken hemma

Nu när du har förståelse för vad du måste vara försiktig med kan vi granska de många saker du kan göra för att ta hand om dina smycken och få dem att se bra ut. Det enklaste sättet att hålla dina smycken fina är att rengöra dem regelbundet. Det är mycket lättare att ta bort ett tunt lager av hårspray, lotion eller makeup än om det har fått bygga upp under en längre tid. Ju oftare du rengör dem ju lättare blir processen.

Polera ädelmetall

Du kan göra dina smycken blankare genom att erhålla en sammetstrasa från din juvelerare. Dessa mjuka trasor är laddade med milt polermedel som används för att polera smycken. De polermaterial som finns i dukarna är inte slipande nog för att skada dina stenar eller metallen men när den gnids kraftigt mot guld eller silver ger det metallen en fin lyster. När du har putsat klart kan du rengöra smycket för att få bort några av resterna det har lämnat efter sig. Glöm inte att lägga din polerduk på ett damfmritt ställe som exempelvis i en plastpåse. Det förhindrar att tyget drar till sig grus och främmande föremål som kan repa dina smycken vid nästa användning.

Att rengöra diamanter, guld och platina.

Guld, diamanter, platina, safir, rubin och de flesta mest hållbara stenarna som inte anges i avsnittet ”inte göra” kan lätt rengöras. Blanda helt enkelt en lösning av ½ del Windex och ½ del varmt vatten. Du behöver inte göra en stor sats, en halv kopp räcker oftast. Se till att rummet är väl ventilerat. Blöt objekten så länge det behövs för att lossa beläggningar som har byggts upp. Ta upp objektet och skrubba det helt enkelt med en mjuk tandborste. Var noga med att trycka borsten försiktigt mellan stiften och i alla veck i smycket. Om beläggningarna är envisa upprepar du bara processen.  Var noga med att skölja dina smycken ordentligt och låt dem torka för att undvika irritation på huden. Vissa tycker om att torka stenarna med tryckluft för att undvika vattenfläckar. Än en gång, desto oftare du rengör dina smycken desto lättare blir processen.

Ultraljudsrengöring

Det är väldigt viktigt att läsa ovanstående varningar om användning av ultraljudsrengörare eftersom det är en väldigt aggressiv form av rengöring.  Med detta sagt kan aggressiv rengöring vara bra om du följer reglerna. Använd endast ultraljudsrengöringsanordningar som är avsedda för hemmabruk och läs instruktionerna noga. Det är klokt att använda det medel som säljs till apparaten men du kan även använda en blandning av ½ del windex och en halv del varmt vatten. Se till att rummet är väl ventilerat.

Att rengöra pärlor eller andra organiska smyckes material.

Pärlor, korall, elfenben, ben och andra organiska material kan absorbera fukt och kemikalier. Det är av denna anledning du skall sminka dig och fixa håret innan du tar på dig dina pärlor. Det är också klokt att torka av dem med en ren fuktig trasa när du tar av dig dem. När det gäller pärlor så försök att inte få snöret och knutarna blöta för att undvika at de blir fläckade eller ruttnar. Använd aldrig kemikalier eller rengöringsmedel för att rengöra dina pärlor!

Kontakta en rekommenderad städfirma i Jönköping för prisvärd flyttstäd och andra städtjänster!