Fem tips för framgångsrik kakelrengöring

Kakel ser vanligtvis vackert ut i hemmet, och den är tillräckligt stark för att klara de många kraven i ett hektiskt familjeliv. Även om detta material inte i sig är ömtåligt, kräver det kontinuerligt underhåll för att hållas snyggt. Behärska processen med kakelrengöring och du kan hålla golven eller andra ytor fläckfria.

Underhållande kakelrengöring förhindrar framtida problem på kakel och fog

Det bästa tipset för kakelrengöring är att fokusera på förebyggande underhåll. Noggrant underhåll kan förhindra större skador och missfärgning. Du bör täta injekteringsbruket direkt efter att kalken har lagts för att förhindra nedsmutsning. Använd alltid produkter som rekommenderas av tillverkaren eller installatören för att förhindra skador. Innan du använder några produkter ska du testa dem i ett mindre, obetydligt område för att säkerställa att missfärgning eller repor inte förekommer. För bästa resultat, skölj noggrant produkterna från ytan för att säkerställa att rester inte sitter på plattorna under en längre tid. Du kan också placera dynor och golvmattor på viktiga platser. Mattor vid dörröppningar och ingångar förhindrar också att skräp kommer in i hemmet. Placera mattor i områden med mycket “trafik” för att minska slitaget. Att placera dynor under tunga möbler skyddar mot skador.

Regelbundet avlägsnande av skräp på kakel och fog

Skräp kan leda till skador. Repor kan uppstå från människor som går på ytorna eller som kommit i kontakt med smuts eller dammpartiklar. För att förhindra dessa repor måste du dammsuga eller sopa ofta. Ändra inställningen vid dammsugning för att förhindra att vispstången roterar, vilket kan skada golvet.

Undvik specifika produkter när du rengör kakel

Vissa produkter passar inte bra med detta material. Använd inte klorblekmedel eftersom missfärgning kan uppstå. Dessutom kan rengöringsmedel med höga nivåer av syra vara extremt skadliga. En produkt som innehåller vinäger eller ättika kan etsa både kakel och injekteringsbruk, vilket kan leda till irreparabel skada. Mjuka alkaliska produkter, såsom bakpulver, är ett mycket vänligare alternativ för rengöring.

Använd rätt redskap för kakelrengöringen

Verktygen som används för kakelrengöring är också en viktig faktor. Använd aldrig trådborstar, särskilt inte på injekteringsbruk. Dessa styva borst kan faktiskt ta bort delar av injekteringsbruk. Du bör inte heller använda hårda verktyg, som stålull, på grund av den höga repningspotentialen. Andra borstar kan dock ha borst som är så mjuka att de är ineffektiva. Istället bör du hitta en borste med borst av nylon. Använd alltid handskar och ögonskydd vid rengöring för att skydda din hud och ögon från kemikalier.

Håll fogen oskadad

Kakelfog är ett poröst material, så det fläckar lätt. Dessutom ligger det på en djupare nivå än plattan, så det kan vara svårare att rengöra. För bästa resultat måste du ta det varsamt med injekteringsbruk och ta bort fläckar snabbt efter att de uppstått eftersom fläckar är betydligt lättare att ta bort när de är färska. Ett lättare rengöringsmedel kommer sannolikt att vara tillräckligt starkt för att ta bort milda fläckar. För djupa fläckar och missfärgning, prova att låna eller hyra ett rengöringsverktyg. Var noga med att inte skada de omgivande ytorna.

Kakelrengöring behöver inte vara mödosamt. För bästa resultat måste du dock vara vaksam för att hålla ytan i gott skick.

Kontakta en bra städfirma i Jönköping och hör om de kan hjälpa dig att rengöra ditt kakel.