Hur man rengör fläckar på mattan från husdjur

Du kanske älskar dina pälsklädda vänner, och ditt husdjur älskar dig verkligen tillbaka, men olyckor kan inträffa på din matta när husdjuret beslutar att ”tänka utanför boxen”. Dessa små ”olyckor” kan dock vara mycket svåra att ta bort. Du måste spendera mycket tid och ansträngning för att neutralisera lukten helt. Lukten kan dröja kvar i månader eller åtminstone tills nästa mattrengöring du har planerat. Naturligtvis är det löjligt att ringa ett städföretag varje gång husdjuret missbrukar mattan, men sanningen är att det finns ganska många rengöringslösningar som kan vara lika effektiva som professionella lösningar av erfarna städare. Men det betyder inte att du ska ge upp. Här är flera beprövade rengöringstekniker som du kan prova nästa gång.

Få bort fläckar på mattan från ditt husdjur – Snabbt är A och O

så får du bort fläckar på mattan från ditt husdjur

Gör det omedelbart – det första och det viktigaste du behöver komma ihåg är att försöka ta bort husdjurfläcken omedelbart efter att det inträffar. Ibland kan detta vara lättare sagt än gjort eftersom din hund kan göra sina behov på en svåråtkomlig plats. Men du måste hitta var fläcken är innan den torkar ut.

Det första steget – när fläcken är där kan du lägga ut pappershanddukar och försöka absorbera så mycket du kan. På detta sätt har du mindre att rengöra, men tyvärr måste du göra det där lilla extra för att ta bort den ihållande lukten.

Tips från proffsstädare

Proffstips – det finns många tekniker du kan använda, men det beror på vilken typ av mattan du har. Om din matta har ljusa färger, kanske du vill prova några mer miljövänliga rengöringstekniker. Fläcken kan ju även vara synlig även efter att husdjurens urin är borta.

Rengöringslösning för att få bort fläckarna på din matta

Rengöring av fläcken – när du är klar med att badda fläcken är det dags för den faktiska rengöringen. Blanda i lika delar vatten och vit vinäger (vit vinäger desinficerar fläcken och tar bort lukten). Häll lösningen på fläcken och strö sedan över en generös mängd bakpulver. Låt allt detta sitta i cirka 5 minuter och skölj med vatten. Börja sedan baddningen igen med en handduk. Upprepa denna process så många gånger som behövs tills lukten är borta.

Gnugga EJ – Utan badda istället

Du kanske tror att gnugga på fläcken kommer att göra ett bättre jobb, men det kommer att sprida fläcken ännu mer. Försök att badda fläcken med en absorberande trasa eller med pappershanddukar.

Uppfostringstips – istället för att kasta pappershandduken som du har baddat fläcken med, lägg dem nära kattlådan. Ditt husdjur kommer att reagera på lukten av avfallet och kommer att lära sig att inte kissa på mattan. Eller åtminstone är det en teori.

Husdjursfläckar luktneutralisatorer – oavsett hur hårt du rengör, luktar fläckarna åtminstone under en vecka. Tja, lyckligtvis finns det några användbara husdjursluktneutraliserande pulver på marknaden. Försök att strö lite på fläckarna.

Testa dessa tricks nästa gång du stöter på en sådan fråga och glöm inte att kontakta proffs från bra städfirmor i Jönköping för att återställa din matta till ett bra skick minst två gånger per år fritt från fläckar och doft från husdjur.